Osta & voita 5000 €

matkalahjakortti

28.06.2023

Yltyykö ininä? Vaikuttavatko ilmastonmuutos ja lämpimät kesät hyttysiin ja niiden määrään?

Joka vuosi arvuutellaan, millainen hyttyskesä mahtaa olla tuloillaan. Saapuuko se sakeampana kuin koskaan, vai jättäisivätkö hyttyset tänä kesänä kerrankin ilmestymättä kokonaan? Hyttysetöntä kesää tullaan Suomessa tuskin näkemään, vaikka miten toivoisi, sillä vuosi vuodelta lämpenevä ilmasto luo suotuisat olosuhteet vanhojen tuttujen inisijöiden lisäksi täysin uusille hyttyslajeille.

Ilmastonmuutos muuttaa hyttyskantoja

Ilmastonmuutos tuo tosiaan aivan uuden puolen hyttyskesiin. Sen lisäksi, että säitä on yhä vaikeampi ennustaa, lämpenevät säät houkuttelevat täysin uusia hyttyslajeja myös tänne Pohjolaan.

Toukokuussa MTV Uutisissa oli kirjoitettu aiheesta. Uutisessa kerrottiin, että ilmastonmuutos houkuttelee pohjoiseen sääskilajeja, joita täällä ei ole aikaisemmin tavattu. Myös globaali kaupankäynti ja tavarakuljetukset levittävät uusia hyttyslajeja eri puolille maailmaa.

Vaikka vieraslajit eivät anna erityistä syytä huoleen, ne voivat toki aiheuttaa ikäviä tauteja. Sääskitutkija Jukka Salmelan mukaan merkittävimmät vieraslajit tautien kannalta ovat korean- ja japaninhyttynen, joista jälkimmäisen puremasta voi aiheutua vakavaksikin äityvä aivotulehdus.

Allergia tauteja yleisempi vaiva

Suomessa tauteja yleisempi hyttysten aiheuttama haitta on hyttysallergia. Hyttysenpistot aiheuttavat ikäviä allergisia reaktioita: nokkosihottumaa ja voimakkaasti kutiavia paukamia, joista erossa pysyminen on työn ja tuskan takana. Oireet ovat voimakkaimmillaan yleensä alkukesästä, mutta lievenevät kauden mittaan, kun tapahtuu luontaista siedättymistä pistoille. Pahoihin hyttysten aiheuttamiin kutinoihin voi saada helpotusta esimerkiksi antihistamiinista.

Miten suojautua hyttysiltä?

Hyttysten levittämiltä taudeilta ja kutiavilta paukamilta voi välttyä vain suojautumalla itse hyttysiltä.

Sakeita hyttyspilviä voi toki paeta sisälle, mutta sisälläkään ei voi lymyillä koko kesää – tai ainakaan ei kannata, jos haluaa nauttia lyhyestä kesästä edes hetkisen. Vaatetuksella voi halutessaan peittää paljaat raajat puremien varalta, mutta jos haluaa nauttia kesähetkistä ulkona koti- tai mökkipihalla millaisessa vaatetuksessa vain, kannattaa turvautua Thermacelliin.

Thermacell-hyttystorjuntalaitteet torjuvat hyttyset tehokkaasti ympäriltäsi, vietit aikaa sitten pihalla, patiolla tai terassilla. Kun Thermacellin napsauttaa päälle, on ajanviettopaikka hetkessä hyttysvapaa. Yhden laitteen vaikutusalue on noin 20 m², joten sillä suojaa kerralla koko seurueen. Jos kaipaat laajempaa hyttysvapaata aluetta, voit hankkia useamman Thermacell-laitteen.

Voit tutustua Thermacell-laitteisiin kätevästi täällä.