Osta & voita 5000 €

matkalahjakortti

24.05.2023

Onko syytä hyttyshuoleen? Tutkittua tietoa Thermacellista hyttystorjuntakeskusteluun

Kesäisten säiden vihdoin saavuttua ja hyönteisten herättyä myös hyttystorjuntaa koskeva keskustelu on vilkastunut. Monia voikin nyt mietityttää, voiko hyttystorjuntalaitteita käyttää huoletta. Keskustelu luonnon hyvinvoinnista on tärkeää, ja me haluamme osallistua tähän keskusteluun Thermacell-laitteiden osalta.

Keskustelu on ollut vilkasta niin sosiaalisen kuin perinteisenkin median puolella. Muun muassa Helsingin sanomien mielipideosastolla oli 22.5. kirjoitus otsikolla ”Hyttyskarkotteiden myrkyt ovat vaarallisia pölyttäjille”.

Yksi keskustelussa esitetty huolenaihe on hyönteisten määrän maailmanlaajuinen väheneminen ja luontokato. Kun kyseessä ovat hyttystorjuntatuotteet, edellä mainittujen tärkeiden teemojen ja tuotteiden välille muodostetaan helposti yhteys. Luontokatoa tutkivat asiantuntijat lienevät kuitenkin yhtä mieltä siitä, että luontokadon pääsyy Suomessakin on maankäyttö: metsätalous, maatalous ja rakentaminen. Syken pölyttäjätutkimuksen raportti viime vuoden lopulla kertoi hyviä uutisia: pölyttäjien esiintyvyydessä ei Suomessa ole havaittu merkittävää muutosta. Todella hieno juttu.

Hyttystorjuntaa koskevan keskustelun keskiössä ovat hyönteistorjunnassa käytettävät tehoaineet ja niiden mahdolliset vaarat. Tässä kohtaa on kuitenkin erittäin tärkeää erottaa ja ymmärtää tuotteessa käytetyn torjunta-aineen perusominaisuudet ja itse sovellus eli tuote, jossa ainetta käytetään tietyllä tavalla.

Mitä tällä sitten oikein tarkoitetaan?

Thermacell-hyttystorjuntalaitteissa käytetään tehoaineena pralletriinia. Yhdessä Thermacell-hyttystorjuntamatossa pralletriinia on pieni määrä, 11,61 % eli 0,19 grammaa. Tehoainetta vapautuu laitteesta ilmaan hitaasti, ja hyttyset lähtevät pois laitteen vaikutusalueelta aineen havaitessaan. Tähän Thermacellin teho perustuukin.

Thermacell-laitteita käytetään ulkotiloissa luomaan väliaikainen suoja-alue hyttysiltä. Laitteiden vaikutusalue on noin 20 neliömetriä, eli noin 2,5 metriä yhden laitteen ympärillä. Laitteesta höyrystyy tasaisesti tehoainetta pieninä partikkeleina ilmaan, missä aine hajoaa nopeasti, eikä laskeudu ympäröiville pinnoille tai keräänny luontoon. Laite annostelee tehoaineen itse, joten laitteen käyttäjän ei ole mahdollista annostella ainetta väärin.

Muun muassa yllä mainitussa mielipidekirjoituksessa kaivattiin tietoa torjunta-aineiden määristä ympäristössä ja vaikutuksista eri lajeihin. Emme tietenkään pysty ottamaan kantaa kaikkien hyönteistorjuntavalmisteiden osalta, mutta Thermacell-hyttystorjuntalaitteen vaikutuksista tutkittua tietoa on reilusti. Valmistaja on tehnyt ja teettänyt ulkopuolisilla tutkimuslaitoksilla runsaasti tutkimusta Thermacell-laitteiden vaikutuksista ihmisiin, lemmikkeihin ja ympäristöön.

Kaikki eri tahojen tuottamat tutkimustulokset ovat samansuuntaisia sen suhteen, että Thermacell-laitteella ei käyttöohjeiden mukaan käytettynä ole haitallisia vaikutuksia ihmisille, lemmikeille tai ympäristölle.

Tutkimustuloksiin voi tutustua täällä.

Uusin tutkimus koskee tarhamehiläisten käytöstä laitteen vaikutusalueella. Tulokset osoittavat, ettei laitteen vaikutusalueella tutkimuksen aikana kuollut mehiläisiä, eikä niiden käytös muuttunut. Tutkimuksen toteutti Virginia Tech -yliopisto Yhdysvalloissa. Tästäkin tutkimuksesta tulee pian lisätietoa sivustollemme.

Tarve hyttysiä vastaan suojautumiselle vaihtelee eri alueilla ja eri ihmisten välillä. Hyttyset levittävät myös tauteja. Tarjolla on erilaisia suojautumiskeinoja, joista jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivan.

Kuten kaikkia hyönteistorjuntatuotteita, myös Thermacell-laitteita on käytettävä käyttöohjeiden mukaan. Käyttöohjeiden noudattaminen mahdollistaa Thermacellin vastuullisen käytön. Ohjeita noudattamalla Thermacell-laitteita voi käyttää hyvällä omallatunnolla ilman huolta negatiivisesta vaikutuksesta ihmisiin, lemmikkeihin tai ympäristöön.

Lue lisää tutkimuksista täältä.
Käyttöohjeet löytyvät täältä.